Volejbal je náročný šport, ktorý svojich milovníkov v pravidelných intervaloch dostáva na operačný stôl. Rýchle pohyby, silné dopady pri výskokoch a pády pri snahe zachrániť loptu vytvárajú živnú pôdu rôznym zraneniam. S akými zraneniami volejbalisti bojujú najčastejšie a ako sa proti nim môžu brániť? 

 

 

Meniskus 

 

Poškodený meniskus je veľmi nepríjemné zranenie (aj keď, ktoré je príjemné, však?), ktorého liečba takmer nutne znamená operáciou, pri ktorej sa poškodená časť z kolena vyberie. Toto zranenie sa najviac vyskytuje aj pri iných podobných Športoch, napríklad basketbale alebo futsale. 

 

 

Vyvrtnutý členok 

 

Zle dopadnúť nemusí znamenať len natiahnutý sval alebo šľachu. Alokácia akéhokoľvek kĺbu vám spôsobí obrovské bolesti a pokiaľ na to nie ste zvyknutí, nahodí vám ho naspäť len lekár. Už ste niekedy videli, ako si volejbalista vyhodil nohu z pántov? Väčšinou sa to stáva kvôli nekvalitnej obuvi, ktorá nedrží nohu hráča pevne. 

 

 

Výron 

 

Vyzerá strašidelne a ešte horšie bolí. Našťastie, nemusí byť až tak nebezpečný. Pre jeho bezpečné zvládnutie je však treba vyhľadať lekársku pomoc.

 

 

Zlomené prsty 

 

Na nohách i na rukách. Volejbalová lopta, aj keď je pomerne ľahká, dokáže pri náraze na vystretý prst zlomiť niektorú z malých kostičiek. Podobný úraz sa stáva aj v prípade, keď chce volejbalista loptu zachrániť a po skoku šípkou dopadne rukami na zem. 

 

 

Natiahnuté/natrhnuté svalstvo 

 

Prvý prípad je celkom znesiteľný, prinajhoršom si pár týždňov poležíte. Roztrhnuté svalové vlákno však nie je vôbec žiadny vtip a musí sa okamžite operovať. 

 

 

Spoločný dôvod vzniku zranení 

 

Všetky tieto zranenia vznikajú len z troch dôvodov. Z nepozornosti, z nedostatočného rozcvičenia sa a preceňovania svojich schopností, a na záver, kvôli nekvalitným pomôckam, ktoré nás zrania alebo zapríčinia, že sa zraníme sami. Pristupujte k  športom aj k športovému vybaveniu vždy zodpovedne.