Strečing: Stále podceňovaný, no čím ďalej dôležitejší nástroj pre udržanie zdravého tela bez zbytočných zranení, ktoré sú pri neustálom posúvaní limitov v dnešných vrcholových športoch počas hard-core tréningov stále častejšie. Ako, kedy a prečo venovať toľko pozornosti strečingu? 

 

Ako začať so strečingom?

Okamžite, bez čakania, pomaly a ideálne s nejakým videom. Je dôležité si uvedomiť, čo chcete strečingom vlastne dosiahnuť. Máte v pláne naučiť sa šnúru? Máte limity pri jazde na koni alebo tenisovom odpale, kedy vás ťahajú šľachy a svaly a neumožňujú vám tak plný rozsah pohybu? Alebo máte jednoducho pocit, že musíte začať aspoň v jemnej miere cvičiť? Dvadsať-minútový strečing pred televízorom je ideálnym riešením všetkých týchto problémov.

 

Čo je jeho cieľom?

Hlavným cieľom strečingu je zahriatie a následné natiahnutie stuhnutého svalstva, šliach a iného pohybového ústrojenstva. Vďaka kvalitnému strečingu pred každým tréningom sa dokážete vyvarovať nepríjemným zraneniam, ktoré môžu začať natiahnutím šľachy a končiť až natrhnutím svalu.

 

Aké pomôcky vám prídu vhod?

Na kvalitný strečing sa vám zíde rôzne fitness náradie a pomôcky. Základ tvorí najmä kvalitná podložka, aké sa používajú napríklad na joge. Veľmi obľúbené sú aj takéto odporové gumy, ktoré sa okrem strečingu dajú využiť aj na silový tréning v domácich podmienkach, ale aj kdekoľvek na cestách.

 

Kedy viete, že ste to prehnali?

Aj strečing sa môže vymknúť spod kontroly. Pri niektorých polohách budete cítiť bolesť, čo je úplne v poriadku. Ak to páli a ťahá, je to v rámci normy. Ak však budete cítiť nepríjemnú pichľavú bolesť alebo náhle šklbnutie, je na čase prestať. Hranice pri nových extrémnych polohách je nutné posúvať pomaly a pravidelne. Nevynechajte strečing ani jeden deň, inak ho budete dobiehať ďalší týždeň. Keď si nenájdete čas počas dňa, skúste to aspoň päť minút pred spaním.

 

Strečing môže tvoriť jadro vášho tréningu

Tak, ako sa niekto venuje naplno joge, môžete sa venovať naplno strečingu. Veľmi veľa statických polôh, ktoré sa v strečingu naučíte, využívajú naozaj funkčnú silu. Do obľúbeného „planchu“ sa dostanete nielen cez potenie v posilke, ale aj cez strečing. Rovnako aj „muscle-up“ na hrazde dokážete vybudovať len pomocou strečingu.  

 

Ak hľadáte pomôcky na strečing, ale napríklad aj multifunkčnú hrazdu na cvičenie, prezrite si celú našu ponuku alebo nás neváhajte kontaktovať.