Baví vás hádzaná? Tento skvelý kolektívny šport si v posledných rokoch buduje na Slovensku veľké množstvo pozornosti. Mladí nadšenci si okrem oficiálnej ligy radi zahrajú aj neformálne. Viete však, ako by mala kvalitná hádzanárska hra vyzerať?

Hádzaná vo svete loptových hier

 

Hádzaná patrí medzi kolektívne loptové hry. Proti sebe hrajú dva tímy, v každom po 7 hráčov, z toho jeden brankár. Hráči sa pokúšajú streliť gól do súperovej bránky. Loptu je na rozdiel od futbalu dovolené aj chytať, hádzať a driblovať s ňou. Podobne ako v basketbale sú povolené 3 kroky s loptou pri držaní v rukách. Vyhráva ten tím, ktorý dá viac gólov.

 

 

Formy hádzanej vo svete

 

Hádzaná sa hrá najčastejšie na interiérových ihriskách, no existuje aj forma modernej plážovej hádzanej. Celý priebeh hry je veľmi rýchly a dynamický a v každom zápase padá veľa gólov.  Kontakt medzi hráčmi je síce povolený, ale má prísne pravidlá. Zákerný kontakt zboku alebo zozadu je považovaný za faul. 

 

 

Kde si zahráte hádzanú?

 

Ihrisko pre hádzanú je 40 metrov dlhé a 20 metrov široké. Je zložené z dvoch bránkovísk a hracieho pola. Podobá sa na futsalové ihrisko. Pred oboma bránami je bránkovisko. Bránkovisko je od hracieho pola vyznačené čiarou bránkoviska. Čiara voľného hodu je prerušovaná a je vedená súbežne s čiarou bránkoviska. Čiara 7-metrového hodu je 1 meter dlhá čiara priamo pred bránkou.

 

 

Hrací čas hádzanej

 

Polčasová prestávka trvá najčastejšie 10 minút. Normálny hrací čas je 2x25 minút. Celý zápas tak trvá spravidla 60 minút. Tím je zložený zo 14 hráčov. Na hracej ploche sa však v hre z jedného družstva môže súčasne nachádzať najviac 7 hráčov. Ostatní hráči sú pripravení na striedanie. 

Striedanie funguje podobne ako v hokeji. Striedajúci hráči môžu kedykoľvek a opakovane počas zápasu, dokonca bez ohlásenia sa rozhodcovi, nastúpiť do hry na ihrisko, ak ich spoluhráči, ktorí potrebujú pauzu, hraciu plochu už opustili. 

 

Vyberte si z našej ponuky hádzanárskych pomôcok

 

V našom e-shope nájdete všetky dôležité pomôcky pre hádzanú. Bránky a siete, kvalitné hádzanárske dresy, hádzanárske lopty a veľa ďalšieho. Vyberte si u nás ešte dnes!