Slovo Pilates určite nepočujete prvý raz. Toto cvičenie si našlo stovky miliónov sympatizantov po celom svete. V čom tkvie jeho tajomstvo a prečo sa ľudia k nemu vracajú? Na tieto otázky si odpovieme v dnešnom článku a pozrieme sa aj na to, že na Pilates potrebujete naozaj minimum vybavenia.

Z histórie Pilates

Pilates vyvinul Joseph Hubert Pilates z Nemecka, ktorý sa narodil ešte v 19. storočí. V detstve bol slabý a chorľavý a už v tejto dobe zistil to, na čo vedci prichádzajú ešte aj v tomto roku. Zdravotné problémy s pohybovým aparátom sa dajú okrem operácií a injekcií vyriešiť aj cvičením. Vyvinul preto svoj vlastný systém cvičebných techník. Pilates dosť pripomína ázijské cvičebné metódy, ktorými sa jeho vynálezca inšpiroval.

 

Aký je cieľ cvičenia Pilates?

Rovnako ako pri každom cvičení, aj pri Pilates majú športovci cieľ dosiahnuť výsledky pri práci na svojom zdraví, schudnúť prebytočné kilogramy, získať nové svaly alebo sa zbaviť chronických problémov, ktoré súvisia napríklad so sedavým spôsobom života. Pilates je metóda, ktorú môže cvičiť naozaj každý.

 

6 princípov Pilates

Pilates sa zakláda na 6 princípoch. Správne dýchanie, koncentrácia, kontrola pohybu, posilňovanie core (centra) tela, presnosť technicky cvikov a plynulosť cvičenia.

 

Pri Pilates sa využíva minimum vybavenia. Stačí vám komfortné fitness oblečenie, nejaká karimatka alebo jogová podložka, fitlopta a zopár menších doplnkov. Pilates sa dá cvičiť aj úplne bez pomôcok, takže vstupná investícia je nulová.

 

Pilates nie je len pre ženy

Vo svete je tak nejako zaužívaný názor, že hodiny Pilates sú určené pre ženy po štyridsiatke. To nie je vôbec pravda. Pilates je určený pre ženy aj mužov, pre starých aj mladých. Každý, kto sa chce začať starať o svoje telo, môže začať práve s metódou Pilates. Skúsený inštruktor prispôsobí cviky presne podľa vašich aktuálnych možností.

 

Pilates aj pre rehabilitáciu

Pilates v sebe spája aj prvky strečingu, zahrievania svalstva, kardio cvikov a iných tréningových metód. Je vhodný aj na rozcvičku pred športovým výkonom, ale napríklad aj ako nástroj na rehabilitáciu po zranení, či už toto zranenie pramenilo zo športu alebo nie. Pilates vás jednoducho dokáže postaviť na nohy.